Milyen hozamokra számíthatunk nyugdíjbiztosítás kötése esetén?

nyugdíjbiztosítás

Bár a nyugdíjbiztosítás igen fiatal, a 2014. január 1-jei személyi jövedelemadó (SZJA) törvénnyel jött létre, már több mint 360.000-en választották ezt a nyugdíj-előtakarékossági formát. Ennek több oka van, az egyik az állami adókedvezmény: bár a nyugdíjbiztosítást nemaz állam intézi, semmilyen formában, az állam támogatja ezt a megtakarítási / befektetési formát SZJA-nk 20%-ával, akár évi 130.000 Ft-tal!

Mennyi az annyi? Valós hozamok 2015-től a nyugdíjbiztosításokban

A nyugdíjbiztosítások igen nagy szabadságot nyújtanak nekünk abban, hogy mibe is fektetjük a pénzünket. Egy biztosító társaságnál akár 15-20 különböző alapkezelőből is választhatunk. Nézzük, melyek nyújtották a legjobb hozamokat 5 év alatt, 2015. január 1-jétől 2019. december 31-éig.

Az adatokat a nyugdijbiztositas.com csapata összegezte. 10 különböző pénzintézet összesen 30 termékét böngészhetjük át, amelyek egyike sem garantált kamat, a nyugdíjbiztosítás hozamok linken. A legerősebb hozamot az alábbiak hozták (TOP 10):

 • a Groupama Európa Részvény Forint 33,00%,
 • az NN magyar részvény eszközalap 30,80%,
 • a CIG Pannónia Urál Oroszországi Pro Részvény Eszközalap 29,80 %,
 • az Allianz Magyar Részvény Eszközalap 29,60%,
 • a Generali Magyar Részvény Eszközalap 28,50%,
 • a CIG Pannónia Haza Pro Részvény Eszközalap 27,20%,
 • a Groupama Fejlett Piaci Részvény Forint 27,10%,
 • a MetLife Magyar Részvény Eszközalap (HUF), 22,50%,
 • a Generali Új technológiák részvény eszközalap 20,1%,
 • MetLife Aranysárkány kínai részvény eszközalap HUF 19,6%.

Hosszú távon mire lehet számítani a hozamok tekintetében?

Hosszú távon 30%-os növekedésre számítani nem valós elvárás. Ha ugyanezt az időszakot vizsgáljuk, nagy átlagban azt látjuk, hogy

 • az alacsony kockázatú befektetési portfóliók hozama 2,05% volt,
 • a közepes kockázatúaké 5,81%,
 • míg a magas kockázatúaké 8,83%.

Tehát 2015 eleje és 2019 vége között érdemes volt nagyobb kockázatot vállalni, hiszen ez magasabb hozamokat eredményezett.

Mit gondolunk, mekkora hozam szükséges ahhoz, hogy megduplázzuk a pénzünket 15 év alatt? Elmondjuk: mindössze 4,7%-os nettó, éves hozam. Ha 10 év alatt dupláznánk meg a pénzünket, akkor 7%-os hozamot kell elérnünk éves szinten.

Mint látjuk, egyik szám sem lehetetlen. És bár elsőre hosszú időnek tűnhet a 15 év (az is, természetesen), a nyugdíjig eljutni lehet, hogy több mint 40 év szolgálati időbe telik…

Hogyan lehet kiválasztani a legjobb hozamú nyugdíjbiztosítást?

A legfontosabb és legalapvetőbb kérdés az, hogy eldöntsük, milyen befektetések „állnak kézre” számunkra. Milyen kockázatot akarunk vállalni, minek a reményében. Léteznek-e olyan régiók, iparágak, nyersanyagok, stb., amelyet mindenképp el akarunk kerülni, vagy amelybe mindenképp be akarunk fektetni?

Szintén nagyon fontos, hogy mennyire akarunk részt venni a pénzügyeink menedzselésében. Ha abszolút mi akarunk minden folyamatot irányítani, a megfelelő termék a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) valószínűleg, míg a nyugdíjbiztosításon belül negyed- vagy félévente felülvizsgálhatjuk a döntéseinket, a portfoliónk egyes részeit, de teljesen el is feledkezhetünk róla, főleg, ha igazán jó kezekben hagyjuk…

Alapvetően két fő út van afelé, hogy a legjobb hozamú nyugdíjbiztosítást megtaláljuk saját magunk számára:

 • elkezdünk naponta több órát a témáról olvasni, elvégzünk egy-két tanfolyamot, elkezdünk olyanokkal találkozni, networkingelni, akik ebben profik, majd eljutunk egy magas fokú szakmai tudáshoz, és meghozzuk a legjobb döntést VAGY
 • rábízzuk ezt a feladatot egy szakemberre (tanácsadóra), aki ugyanezt csinálja már évek óta.

Sokan mondják, hogy YouTube-ról sok mindent meg lehet tanulni, de ugyanúgy, ahogy egy fontos műtétet nem bíznánk rá valakire, aki így tanult, ne bízzuk rá valakire (saját magunkra sem) az életünk legfontosabb pénzügyi döntéseit sem.