Te mennyit raksz félre a nyugdíjadra?

nyugdíj előtakarékossági lehetőség

Mindenki gondtalan nyugdíjas éveket képzel el, viszont ezt nem olyan könnyű elérni. A majdani anyagi gondokat kiküszöbölhetjük a megfelelő előtakarékossági formával, de ahhoz, hogy ezt megtaláljuk, szükségünk van egy szakértő segítségére is. Többféle nyugdíj előtakarékossági lehetőség létezik, amiket célszerű igénybe venni. Tudatosan kell készülnöd az aktív időszakod utáni életre, minden szempontot figyelembe véve, több évtizedre szóló, megfontolt döntést kell hoznod.

A grantis.hu weblapon minden információt megtalálhatsz a nyugdíj-előtakarékossági formákról, de megtekinthetsz egy rövid videót is, amiben a független tanácsadó elmondja a legfontosabb tudnivalókat. Választhatod az önkéntes nyugdíjpénztárt (ÖNYP), ami nem más, mint egy portfóliós rendszerű előtakarékossági forma. Az elmúlt 10 év alatti átlaghozamok alapján megállapítható, hogy átlagban éves 2-7% között mozog a hozama, de a kockázatosabb portfóliók legjobbjai elérhetik a 8-9%-ot is évente.

A másik megoldás a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), aminél nincsenek előre összeállított portfóliók, hanem Neked kell értékpapírokat adni és venni. A hozama az adásvételeid eredményessége alapján változik. Ez a módozat azoknak ideális, akik rendszeresen kereskednek értékpapírokkal, figyelik a piacot, értenek a tőzsdéhez. A harmadik lehetőség a nyugdíjbiztosítás, ami biztosítás alapú nyugdíj-előtakarékossági forma. Az előző két formával ellentétben, a nyugdíjbiztosítás többletszolgáltatásokat is nyújt.

Alapja a megtakarítással kombinált életbiztosítás, ami nem képezi a magánvagyon részét. Ezért nem perelhető, nem végrehajtható, nem inkasszálható, minden esetben adó- és illetékmentesen, hagyatéki eljáráson kívül örökölhető. Biztosítás lévén, halál esetén is fizet, de már 40%-os rokkantság meglétekor szintén térít. A nyugdíjbiztosítás lejárata szerződésben rögzített, ami lényeges, mert ha kitolják a hivatalos nyugdíjkorhatárt, akkor csak a nyugdíjbiztosítás jár le a most szerződők 65-ik születésnapján, mivel ez a nyugdíjkorhatár jelenleg.