Milyen az ideális keresztelő ruha?

keresztelő ruha

A keresztelés szentségének különösen jelentős szerepe van úgy a baba, mint a szülők életében. A babáknak a keresztelő ruha az első ünnepélyes öltözetük. Ezért annak kiválasztását komolyan és felelősségteljesen kell megközelíteni. Az öltözet, amiben a gyermek kényelmesen érzi magát a szertartás során, pozitív érzelmekkel tölt el és megszépíti ezt az örömteli eseményt.

Az egyes vallások szabályai szerint, a keresztelő ruhát fehér szövetből kell készíteni, ami szimbolizálja a lélek tisztaságát. Ugyanakkor a finom pasztellszínek is megengedettek. Ezek többnyire olyan természetes anyagok, mint a pamut vagy a selyem.

A szent keresztségben való részesüléshez használt öltözetet gondosan megőrzik és a gyermek egész életén át ez a ruházat amulettként szolgál. Néha, amikor újabb gyermekek születnek a családban, a keresztelő ruhát, mint úgynevezett családi ereklyét, megörökli a fiatalabb generáció. A hagyomány szerint, a leendő keresztszülőknek kell gondoskodni a keresztelő ruha megvételéről, de a kiválasztásában a család minden tagjának részt kell vennie.