A leggyakoribb kérdések a kimaradt menstruációval kapcsolatban

Aviva módszer

Kifejezetten kellemetlen, ha egy hölgynek rendszertelen a menzesze, hiszen akkor sokkal nehezebb programokat, nyaralásokat, kirándulásokat szerveznie, de ami ennél is súlyosabb, hogy egészségtelen helyzet. A kimaradt menstruáció egyetlen helyzetben örömteli, amikor valaki teherbe esik. A többi esetben segítséget kaphatnak az érintettek például az Aviva tornagyakorlatoktól. Nem sokan tudják, de a kimaradt menstruáció meghozása Aviva módszerrel is lehetséges.

Ennek a metódusnak a kidolgozója egy magyar származású fizikoterapeuta, Aviva Gabriella Steiner, aki olyan mozdulatsort állított össze, ami tetőtől talpig megmozgatja a testet. Munkája során voltaképpen véletlenül jött rá arra, hogy bizonyos mozdulatok befolyásolják a női ciklust. Úgy történt, hogy egy alkalommal különösen intenzíven végeztette az egyik gyakorlatot és meglepődve tapasztalta, hogy a következő órára két nő kivételével senki nem jött el, mert mindenki menstruált.

Innentől kezdve már tudatosan kutatta, hogy miként befolyásolják egyes mozdulatok a női ciklus hosszát és milyenségét. Bár elsősorban a menstruáció elősegítése volt a cél, a módszer közel 30 éves történelme és az erre vonatkozó vizsgálatok megállapították, hogy a torna egyéb nőgyógyászati panaszok, például rendszertelen vagy rövid ciklus esetén, egyebek mellett ovuláció elősegítésére és termékenység fokozására szintén optimális. Az Aviva tornagyakorlatok legjobban a kismedencei részre, az úgynevezett dolgozó zónára koncentrálnak, fokozzák a vérkeringést, aminek hatására javul a szervek vitamin- és hormonellátása.

Ezeken kívül, az Aviva módszer 18 alapgyakorlata olyan mozdulatokat foglal magába, amiket a legkülönbözőbb nőgyógyászati problémák esetében sikeresen alkalmazhatunk. A mozdulatok nagy része olyan medencebillentéseket, csípőforgatásokat tartalmaz, ami a petefészek környékét feszíti vagy ernyeszti el, ezáltal pedig aktivizálja annak megfelelő működést. Nagy hangsúlyt fektet a torna az agyalapi mirigy stimulálására, ami szabályozza a női hormonok termelését.