A gipszöntéstés a kezdő kézműveseknek sem okoz fejtörést

gipszöntés

Megvásároltál egy formát és most nem tudod, hogy milyen keveréket válassz, amivel kitöltheted? Valójában jó néhány készítmény van a piacon, amelyek közül választhatsz. A gipszöntés egyszerű és megfizethető módszer erre. A gipsz népszerű készítmény, amit barkácsboltokban lehet megvásárolni. Az ára alacsony, míg az anyag nagyon hatékony. Bármilyen típusú formával használható.

A gipszöntéshez használt keverék elkészítése sem bonyolult feladat. Ehhez egy palacsintatészta állagú, meglehetősen folyós keveréket kell készíteni. A csomagoláson megtalálható a víz és a gipsz aránya, de szemre is lemérheted az összetevőket, a lényeg csupán, hogy a keverék ne legyen túl sűrű.

Ezután jöhet a formákba öntés. Először önts egy kisebb mennyiséget, hogy éppen ellepje a forma alját. Majd annyi gipszet adj hozzá, hogy kitöltse a formát. A megtöltött formát néhány órára félre kell tenni, optimális esetben addig, amíg teljesen megszárad. A nedves gipsz enyhén szürkés színű, száraz állapotban pedig szinte fehér. A színéről meg lehet állapítani, hogy itt az ideje kivenni a formából.

De vigyázz, mert a nedves gipsz nagyon törékeny, könnyen eltörhet, amikor kinyomod a formából. Az összetett mintáknál pedig nagy az esélye a nem kívánt buborékok kialakulásának. Ha még csak most kezded a formázást, a gipszöntés jó választás, mert nem kerül sokba és sokszor használhatod, amíg gyakorlottá válsz és kielégítő eredményt kapsz. Ha úgy érzed, hogy a gipsz nem a műfajod, akkor inkább próbáld ki a poliuretán gyantát.