Pár mondatban a kályhacsőről

kályhacső

A kályha és kandalló csövek bekötésekor sok szabályt szükséges ismerni, azonban nem szabad megfeledkezni bizonyos gyakorlati tudnivalókról sem. A kályhacső alapanyaga kihat arra, hogy miként is történik a munka. Nem szabad elfelejteni, hogy a cső csakis 2 mm vastag fekete acélból lehet, illetve jó választásnak bizonyul a 0,8-1 mm vastag saválló acél alapanyagból készült fajta is.

A kiviteli körülményekre is szükséges odafigyelni. Minden idomtörés esetén garantálni kell a könnyű, akadálymentes tisztíthatóságot és hozzáférhetőséget. A szakemberek szerint, ekkor egy remek döntés például tisztítós könyököket és revíziós nyílásokat bevetni. A biztonság érdekében a kályhacső elmozdulás elleni védelemmel is kell rendelkezzen.

Ekkor tökéletesen beválik a bilincs, aminek olyan kivitelűnek kell lenni, ami biztosítja a füstcső dilatációja miatt bekövetkező szabad méretnövekedés lehetőségét. Ha például egy kerámia kéményről van szó, akkor ajánlott speciális dilatációs csatlakozó idomot alkalmazni. Szintén fontos, a kémény cső csatlakozási pontjaiban is biztosítva legyen az elemek szabad dilatációja.

Sokan teszik fel a kérdést a hozzáértőknek, hogy a saválló vagy épp az acél kályhacső a jobb? Nos, az előbbi korrodál és jelentős dilatációs értékekkel bír, de lényegesen olcsóbb a saválló kivitelnél. A saválló kivitel gyakorlatilag örökös, de jóval drágább.

A modern kandalló kémény megismerése

Számtalan különböző kémény közül lehet választani mostanság. Aki semmit sem akar a véletlenre bízni, a kandalló kémény fajták közül a SILCA PRO LC90-et választja. Óriási pozitívuma, hogy 20,7 kg/1,25 méter súllyal rendelkezik, 150 mm-es belső átmérő esetén. A kis méretének és a csekély súlyának köszönhetően, a bekötési és telepítési munka egyszerű és kényelmes.

A szakértők szerint azért is éri meg az efféle modern kandalló kémény mellett dönteni, mert nem igényli az erősített alaptestet a moduláris rendszere. A SILCA Pro LC 90 kémény modulok alkalmazása, használata és szerelése rendkívül egyszerű. Bőven elég egy kézi fafűrész és egy akkumulátoros csavarbehajtó a szereléshez.