Önkéntes nyugdíjpénztárak összehasonlítása egy helyen

Grantis

Valamilyen módon célszerű pótolni már most a majdani állami nyugdíjunkat, ha nem akarunk anyagi gondokat idős korunkban. Az önkéntes nyugdíjpénztár jó választás lehet, hiszen ez egy olyan megtakarítási forma, aminek jelenleg Magyarországon több mint 1 millió tagja van. A Grantis weboldalán könnyen összehasonlíthatja egymással a különböző önkéntes nyugdíjpénztárakat. 32 pénztár között oszlik meg ez a létszám, ezekből 21-be bárki csatlakozhat, 11 viszont zárt, ami azt jelenti, hogy csak meghatározott munkahelyekkel lehet tagsági viszonyt létesíteni.

1993-ban jöttek létre hazánkban az önkéntes nyugdíjpénztárak, de igazán népszerűvé csak az első magán-nyugdíjpénztárak 1998-as megalakulása után váltak. Ebben az évben ezzel létrejött a hárompilléres nyugdíjrendszer. Ennek három lábát a felosztó-kirovó jellegű társadalombiztosítási rendszer, a magán-nyugdíjpénztár és az önkéntes megtakarítások alkották.

Az utóbbit azok vehetik igénybe, akik nem elégedettek az állam és a magán-nyugdíjpénztár által biztosított öregségi járulék összegével. Az interneten megtalálható nyugdíjkalkulátorok valamelyikének alkalmazásával bárki könnyen megtudhatja, hogy mennyi nyugdíjra számíthat majd. Ha az eredménnyel nincs megelégedve, akkor választhatja az önkéntes nyugdíjpénztár kínálta lehetőséget is. Miután valaki tagsági viszonyt létesített, tagdíjat kell fizetnie a nyugdíjpénztárnak, amiből egy kisebb részt a költségekre fordítanak, a nagyobb pedig az egyéni nyugdíjszámlára kerül.

Ebből épül fel apránként, hozamokkal és adókedvezménnyel megtámogatva a megtakarítás. Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok munkáltatóinak szintén lehetőségük van pénzt befizetni az alkalmazottak nyugdíjszámlájára, munkáltatói juttatások részeként. Ennek van két módja, a tagdíj átvállalás és a befizetés célzott szolgáltatásként. Tehát viszonylag sok lehetőség van az önkéntes nyugdíjpénztár esetében arra, hogy időskori jövedelmünket egy kicsit növelni tudjuk. Az említett oldalon minden további információ elolvasható.