Nem elhanyagolható a költésmeszesedés megelőzése

költésmeszesedés

Aki édesszájú, egyértelműen örömmel nyúl a méz után. Azonban laikusként elképzelni sem tudjuk, hogy mennyi munka van egyetlen kis üveg megtöltésével, de aki méhészkedik kicsit árnyaltabb képet kap erről. A kaptárak lakóit sajnos elég sokféle betegség, parazita támadása fenyegeti, amik közül az egyik a költésmeszesedés vagy költéskövesedés.

Ez voltaképpen nem más, mint egy speciális gombabetegség, amit az Ascosphaera apis és az Aspergillus flavus fajok okoznak. A gombák elsősorban az álcák táplálékát fogyasztják el, aminek következtében éhen halnak, majd pedig megkezdődik a költésmeszesedés lényegi folyamata. Általában a legyengült immunrendszer a nem jól működő családok között fordul elő. Gyakran magától elmúlik, de az sem ritka, hogy csak komoly beavatkozások révén lehet megszabadulni a problémától.

Érdemes megtenni mindent azért, hogy a lakók magas ellenálló képességgel rendelkezzenek, így csökkenthető jelentősen a jelenség kialakulásának esélye. A költésmeszesedés és kövesedés a hűvös és nedves időjárások nyomán könnyebben ütheti fel a fejét, ezért megéri erre figyelmet szentelni a megelőzés érdekében.