Minden, amit a gyapjú fonalról tudni érdemes

gyapjú fonal

Nem meglepő, hogy ez a leggyakrabban használt kötési alapanyag a világon. A belőle készült termékek ugyanis nagyon kényelmesek, tartósak és sokszínűek. A szál, amit a gyapjú fonal gyártásához használnak, puha és bolyhos, ráadásul köztudottan nagyon rugalmatlan.

Mivel maga a szál göndör, a viselési folyamat során kiegyenesedik és megnyúlik a saját súlya alatt. Ezért gyapjú fonalból történő munkavégzésnél szoros kötést kell használni, mert az anyagot a súlya lefelé húzza és elkezd megereszkedni. Ez a tendencia sokkal észrevehetőbb, amikor a ruha nedves, ezért nehezebb. Emiatt egyes kézművesek inkább az általuk használt fonalhoz ajánlott méretnél kisebb tűvel dolgoznak.

Ez erősebb fogású készterméket biztosíthat és sokkal sűrűbb ruhadarab születhet, ezáltal csökkentve az anyag nyúlásra való hajlamát. A mosás viszont részben azt eredményezi, hogy a szálak visszakapják a göndörségüket és az anyag visszaáll az eredeti méretébe. Függetlenül attól, hogy melyik a kedvenc színe, a webáruházunkat böngészve biztosan megtalálja a kívánt gyapjú fonal árnyalatot.