Mik a LEED Gold minősítés követelményei?

LEED Gold

Ha valamikor, akkor egyértelműen most van leginkább szükség az energiatakarékosságra, valamint a zöld beruházásokra. A világban történő különféle események rendkívüli mértékben meghatározzák, hogy miként fog alakulni a gazdaság, valamint a különféle elvárások menete. A politika, ami mindennek a mozgatórugója gyorsan megfordulhat. Remek példa erre, ami a koronavírus okozta válság, valamint a szomszédban dúló háború kapcsán kialakul. Az energetikai rendszerek átszervezése az embargós politika mentén alapjaiban borul fel.

Az, hogy Európa legnagyobb gazdasága a tiszta energiaforrást biztosító atomerőműveket bezárja, majd a szénnel üzemelő rendszereket aktiválja, elég álságos hozzáállást mutat. Mindezek ellenére, más országokra különféle szabványokat erőltet rá az Unió, ami részint érthető, hiszen a klímavédelmet szolgálja, de az erőforrások hiányában kevésbé időszerű. Ennek ellenére érdemes figyelni a fenntarthatóság követelményeinek teljesítésére, hiszen ez döntő szerepet kap. A különféle épületek besorolása meghatározó és erre többféle minősítés használható fel.

A BREEAM rendszer után, a második leggyakrabban használt a LEED, ami főként amerikai szabványokra támaszkodik. Ennél fogva globálisan mértékadó. Ezen belül több kategória különíthető el egymástól, ahol a Gold közvetlenül a Platinum után található. A LEED Gold a második legmagasabb minőségi szint. A felállított előkövetelmények megléte után lehet nekilátni a lényegi pontozásnak. Első körben online felületen zajlik az eljárás, a szükséges adatok feltöltése mellett. Ha folyamatban lévő, újépítésű projektekről van szó, akkor azoknál elvégezhető 2 lépcsőben a minősítés.

Mindez remekül hangzik, de laikusként kevesen értenek az eljárás lefolytatásához. Szerencsére kérhető profi segítség a denkstatt.eu weboldal képzett munkatársaitól. Mivel az energiatakarékosság az elkövetkező évek kulcsfontosságú szerepe lesz, amit kevésbé az elméleti és kifelé mutató célok fognak meghatározni, hanem a puszta gyakorlati tényezők, ezért megéri ebben gondolkodni. A magas szintű követelmének betartása mindezek mellett már csak egy plusz tényező, amivel a megítélés sokban javítható.