Jó tapadást biztosítsanak a terepfutó cipők

terepfutó cipő

A nehéz terepen történő futás napjainkban népszerű sport, ami erdei ösvényeken, hegyoldalakon, sőt, homokdűnéken való sportolást foglal magába. A trail távok hossza jelentősen változhat, néhánytól több száz km-ig. Ahhoz pedig, hogy ilyen felületen biztonságosan és hatékonyan futhassunk, terepfutó cipő szükséges.

Azonban a különböző gyártók által kínált modellek között is számos olyan változat létezik, amit eltérő felületekre és futási időtartamokra terveztek. A terepfutó cipők egészen mások, mint a hétköznapi társaik. Ez szabad szemmel is észrevehető, hiszen masszívabbak, agresszív futófelülettel, a lábujjakon és gyakran az oldalakon elhelyezkedő védőbetétekkel rendelkeznek, és néha túl nagynak tűnhetnek.

De mindezek a fejlesztések okkal készültek. A trail running cipőket elsősorban arra tervezték, hogy jó tapadást biztosítsanak a legkülönbözőbb felületeken, a csúszós gyökerektől kezdve a sziklás területekig. Emellett a terepfutó cipők feladata az, hogy csökkentsék a különböző felületeken való futás során fellépő ütésterhelést.

Az aszfalton való futás a nagy tempó, a sík felület és a kiszámítható pálya története. Az erdőkben vagy parkokban található, nem aszfaltozott utak esetében viszont fel kell készülni a váratlan terepváltozásokra, az éles emelkedőkre és lejtőkre, az ágakkal és sziklákkal való találkozásokra, a nedves területekre és egyéb természeti meglepetésekre.

De éppen ezek az adottságok tanítják meg a sportolókat arra, hogyan kell helyesen futni, hogyan kell hatékonyabban használni a stabilizáló izmokat, és hogyan kell tartani az egyenletes tempót a körülményektől függetlenül. Annak érdekében, hogy a terepfutás csak örömet szerezzen, és ne váljon sérülések forrásává, alaposan meg kell fontolnia a terepfutó cipő kiválasztását, ami ideális a hosszú terepekre, valamint sokoldalú opciókat kínál a vegyes felületekhez.

A sziklákon, kaszált füves mezőkön, mocsarakban, sárban vagy száraz talajon való futáshoz megfelelő mintázatra van szükség a talpon. A terepfutó cipők talpa nem agresszív, a fogak magassága kicsi. A gumi általában kemény és kopásálló. Az ilyen futófelülettel rendelkező lábbelik tökéletesek a nehéz útvonalon való kocogáshoz, jól tartják magukat a nedves gyökereken és a kidőlt fákon való áthaladáskor.

A terepfutó cipő kiválasztásakor ne feledje, hogy annak kényelmet kell nyújtania. Ez azt jelenti, hogy illeszkednie kell az Ön lábfejének alakjához és futó technikájához. Jobb, ha már jóval a rajt előtt elkezdi a választást, hogy legyen ideje kipróbálni az edzésen. Jó edzést és gyors kilométereket kívánunk!

Terepfutó cipők speciális feladatokra

Nem minden futásra tervezett lábbeli alkalmas a túraútvonalakon való futáshoz. A mezei és erdei ösvényeken a hagyományos országúti párokkal is jól boldogulhatunk. A terepfutó cipő megkülönböztető tulajdonsága, hogy a legjobb tapadást biztosítja a köveken, sárban, homokban és gyökereken, így biztonságosan, kényelmesen és sérülések kockázata nélkül tölthetjük az időt a technikás terepen.

A terepfutó cipők talpának profilja hangsúlyosabb, csúszásmentes gumival és néha nagyon mély tüskékkel rendelkezik. Az anyag általában erős, mivel a cipőknek nagy terhelést kell elviselni. A megerősített orrkialakítás további védelmet nyújt.

A preferenciáktól és a futott távolságtól függően több vagy kevesebb csillapítással rendelkező modellek állnak a vásárlók rendelkezésére. A terepfutó cipők nemcsak a hegyekben való futáshoz jelentenek jó választást, hanem sok amatőr futónak is, akik főként földutakon sportolnak a természetben. A talp gumijának speciális összetétele miatt azonban ezek nem alkalmasak a városi futócipők helyettesítésére.

Hihetetlen kilátás, közösség a természettel, kaland. Ez teszi egyre népszerűbbé a terepfutást. Lehet, hogy csak kedvtelésből fut, de az is lehet, hogy sok időt tölt edzéssel, és a célja az, hogy a kívánt távot a legjobb eredménnyel teljesítse. A siker mindkét esetben a megfelelő lábbelin múlik. Egy sokoldalú, közepesen könnyű és támogató terepfutó cipő elég a kezdéshez

. Ahhoz azonban, hogy különböző típusú feladatokat tudjon hozzáadni az edzéstervéhez és fejlődjön, speciális modellekre lesz szüksége: fokozott alátámasztással a hosszú, és fordulékonyabb modellekre a gyorsasági, különböző terepeken vagy versenyhez közeli körülmények között történő futáshoz. Ilyen tapasztalatok birtokában, a terepfutó cipők közül tudatosan választhat.

A versenyzésre szánt cipőknek lehetővé kell tenniük, hogy maximálisan kiaknázza a futó potenciálját. Mekkora a pálya hossza és milyen sebességgel tervezi teljesíteni? Rövid és gyors versenyekre a könnyű és fordulékony terepfutó cipő a legjobb, közepes hosszúságú megmérettetésekre egy sokoldalú pár, ultrahosszú versenyekre pedig olyan modell, ami hosszan tartó kényelmet és támogatást biztosít.

Ugyanilyen fontos tényező a választásnál az is, hogy milyen körülmények között zajlik majd a verseny. Sűrű és stabil talajon jobb rövid futófelülettel rendelkező terepfutó cipőben futni, csúszós és sáros utakon inkább agresszív futófelülettel ellátott modellekben, amik mély és szélesen elhelyezkedő kiemelkedésekkel rendelkeznek, megbízhatóan tapadnak a felületen és átengedik a sarat.