Csökkenthető-e a COVID hajhullás intenzitása?

covid hajhullás

A koronavírussal fertőzöttek közül minden 4-5-ik ember tapasztal hajritkulást. A légszomjjal, az energiaszint csökkenésével vagy a fejfájással ellentétben, ez senkit nem akadályoz meg a mindennapi tevékenységek végzésében. De a COVID hajhullás kapcsolat nagyon aggasztó is lehet, különösen, ha a haj csomókban hullik és feltűnően elvékonyodik. A legtöbb esetben a hajvesztés többé-kevésbé egyenletes és nem a fej egy-egy területén jelentkezik.

Vannak, akik csak akkor kezdenek gyanakodni, hogy valami nincs rendben, amikor lófarokba fogják a hajukat és észreveszik, hogy a gumit szorosabbra kell húzni. Mások arra lesznek figyelmesek, hogy a szokásosnál több hajszál marad a fésűn vagy a párnán. A COVID hajhullás egyeseknél hetek után, másoknál pedig 2-3 hónap után vagy később jelentkezik. Az emberek túlnyomó többségénél ez a jelenség magától abbamarad, csak ki kell várni. Ahhoz, hogy a lófarok ugyanolyan vastag legyen, mint a COVID hajhullás előtt, nem árt, ha hajnövekedést serkentő készítményekhez is folyamodunk.

Mikor kezdődik a nők időskori hajhullása?

A hormon egyensúlyhiánya miatt, a fokozott hajvesztés a hölgyek életében olyan probléma, ami az 50-es éveikben járók közel 50%-át érinti. A kóros folyamat korai szakaszában ez a jelenség a normálisnál csak alig nagyobb mértékű. Idővel azonban a hajszálak vékonyodni kezdenek és a hajsűrűség jelentősen csökken. Egyeseknek a menopauza és a nők időskori hajhullása két összefüggő fogalom. Mire a hajritkulás észrevehetővé válik, a hajszálak jelentős része elvész.

A nők időskori hajhullása megállítása érdekében, a kezelésnek átfogónak kell lennie. A kúra kiválasztása egy körültekintően felállított diagnózis után kell történjen, amikor már kizárható más betegségek jelenléte. A mai napig szinte egyetlen olyan klinikailag igazolt hatékonyságú gyógymód sincs, ami egyöntetűen megoldja a problémát. Vannak viszont készítmények, amelyek fokozzák a fejbőrben a vérkeringést és serkentik a hajhagymák növekedését. Minél hamarabb kezdi el valaki a nők időskori hajhullása kezelését, a kúra annál hatékonyabb, gyorsabb és olcsóbb lesz.