Covid-19 antigén teszt 20 perc alatt

Covid-19 antigén teszt

A koronavírus tesztekkel kapcsolatosan még mindig vannak kérdések. Az egyik, hogy mi a különbség a Covid-19 antigén teszt és antitest teszt között? A másik, szintén gyakran felmerülő kérdés, hogy mi a különbség a PCR és az antigén teszt között? Az első kérdésre a válasz, hogy az antigén jelenléte megegyezik a vírussal, tehát az aktuális fertőzöttséget mutatja ki.

Az antitest jelenléte azonban azt mutatja ki, hogy a szervezetünk már találkozott a kórokozóval. A PCR és a Covid-19 antigén teszt közötti különbség pedig, hogy az előbbi pontosabb eredményt szolgáltat. Hivatalos ügyintézés esetén a PCR teszt eredményét sokkal szélesebb körben elfogadják. Az antigén teszt szintén valós eredményt ad, amennyiben a mintavétel időpontjában a vírus jelen van a szervezetben.

A Covid-19 antigén teszt előnye a gyorsaságban rejlik, ugyanis a PCR eredményére általában 1 napot kell várni, az antigén tesztből viszont, kb. 20 perc alatt kimutatható a fertőzöttség. Történhet orr-garat mintavétellel vagy nyál alapú teszttel is.