Az üzemanyag szivattyú működése és típusai

üzemanyag szivattyú

A gépjárművek működése elképesztően összetett, amivel sokunk nincs is teljesen tisztában. A legfontosabb alkatrészek egyike az üzemanyag szivattyú, ami nélkülözhetetlen szerepet játszik a robbanómotorok üzemelésében. Ez a speciális pumpa gondoskodik a motor üzemanyaggal való ellátásáról, ami talán a rendszer legfőbb mozgatórugója.

Kétfajta ismert, amelyeket a beszerelés helyében való különbség szerint csoportosítunk: az in-line könnyen cserélhető, közel helyezkedik el az üzemanyagtartályhoz, az in-tank szivattyút pedig magába a tartályba helyezik el, így csendes működést biztosít.

Az üzemanyag szivattyú vezérlése eltérést mutat a régebbi és modern járművek között, ugyanis a fokozott biztonság érdekében, napjainkban már elektronikusan működtetik azt, így pedig a hatékonysága is növelhető. A két típus nagyvonalakban azért megegyezik, csupán néhány különbség van közöttük. Az üzemanyag szivattyú feladata nem más, mint a benzin motorba való befecskendezése, ami egy előre meghatározott nyomásszinten történik.