A tape használata bokaficam esetén

tape

Az ízületi sérülések és panaszok enyhítésére, kezelésére és megelőzésére gyakran használnak speciális szalagokat. A nem elasztikus tape, azaz rögzítő bandázs a ragtapaszok egyik sajátos változata, ami textil hordozófelületen, vastag akril ragasztóréteggel készül.

Legfőbb előnye, hogy képes a kezelt ízületeket hatékonyan és erősen stabilizálni, felgyorsítva ezzel a regenerációt. Sok professzionális sportgyógyász előszeretettel használja a szalagokat. Kedvelt a sport tape, hiszen ez kereszt- és hosszirányban is bátran bevethető.

Hatékony eszköze az úgynevezett taping módszernek is, amit a bokasérülés rehabilitációs fázisában alkalmaznak. Miért is fontos a rögzítő bandázs? Milyen szerepe van ennek például a bokarándulás vagy a ficam kezelésében? Mindkettő a bokaízületet stabilizáló szalagok és egyéb lágyrészek megnyúlásával, legrosszabb esetben részleges vagy teljes szakadásával járó sérülését jelenti.

Legtöbbször intenzív edzés, sportolás közben következik be a baj, de előfordulhat például normál talajon is, sétálás közben. A tape megfelelő használatával felgyorsítható a regenerációs folyamat, illetve a fájdalom, duzzanat csökkenthető.

Milyen célt szolgál a kinesio tapasz?

Nem csupán a sport tape, hanem egyéb szalag is felkapott a sportgyógyászat területén. Itt egy jó példa a kinesio tapasz. Ez a kineziológiai kellék egy speciális ragasztószalag, ami az emberi bőrhöz hasonlít erősségben. Legfőbb feladata az idegrendszer és a keringési rendszer regenerálódásának felgyorsítása.

A tape segítségével az izmok és ízületek munkája minimálisra csökken, így a sérült terület könnyebben tud gyógyulni. A kinesio tapasz szerepe tehát a tehermentesítésben nyilvánul meg. Rengetegen azt hiszik, hogy valamilyen gyógyszert is tartalmaz, de az igazság az, hogy ebben semmilyen hatóanyag nem található meg.

Csupán egy kémiai anyagoktól mentes rugalmas szalagról van szó, ami a pozitív hatását a sajátos ragasztási technikán keresztül fejti ki. Ezért is lényeges, hogy a kinesio tapasz felhelyezését egy hozzáértő személy végezze.