A McKenzie torna nyakra is jó lehet?

McKenzie

Egyre többet lehet hallani a McKenzie terápiáról. De pontosan miről is van szó? A McKenzie torna gyakorlatok segítségével rendezhető a nyaki gerinc környékén eredő, a vállba, a karok és a lapockák irányába sugárzó fájdalom, zsibbadás is. Számos tévhit kering erről, ezért mindenképp érdemes pár dolgot tisztázni.

Először is sokan állítják, hogy a módszert csakis a gerincet érintő fájdalmak esetén érdemes használni. Azonban jó tudni, hogy olyan gyakorlatokról van szó, amik minden fájdalmas végtagon segíthetnek. A gyakorlat kifejlesztője, Robert McKenzie szerint, a fájdalom összefügg a rossz tartással, a hétköznapi mozgással.

Innen pedig arra lehet következtetni, hogy minden olyan területen jótékony hatást fejthet ki, ahol a fájdalomtól minél hamarabb búcsút szeretne inteni az ember. Továbbá sokan hiszik azt, hogy a tornagyakorlatok csakis extenziós mozgássorokból épülnek fel. Pedig szó sincs itt sablonos, megszokottnak nevezhető módszerről.

A páciens panaszai, az egyes mozdulatok, gyakorlatok végzése közben adott fizikai reakciói segítenek a diagnózis felállításában. A terapeuta és a beteg legfontosabb feladata, hogy közösen találják meg a leghatékonyabb gyakorlatokat, azokat, amik a lehető leghamarabb segíteni tudnak.

Mivel a 21. századi ember többsége naponta több órát ül a munka miatt, ezért rossz tartással rendelkezik, görnyed az íróasztalnál, így legtöbbször a homorítás a panaszokat enyhítő irány. Emiatt alakult ki az a tévhit, hogy a McKenzie módszer a hátrahajlásos gyakorlatokról szól. Tény, hogy a homorítás nagyon sok mindenkinek segít, de nem válik be az összes személynél, aki a McKenzie-t választja.

Továbbá fontos megjegyezni, hogy a személyre szabott terápiához elengedhetetlen a szakszerű irányítás, egy képzett McKenzie terapeuta segítsége. Itt meg kell említeni azt a tévhitet is, miszerint a McKenzie gyakran ismételt mozgásokból épül fel. Ugyanakkor a statikus pozíciók és a mozgáspálya különböző tartományaiban végzett mozgások is részei az erőkifejtési fokozatoknak. Ezekről a terapeuta dönt a visszajelzések alapján.