A kandalló huzatszabályozó működési elvei

Kandallók többféle formában

Mostani írásunkban egy olyan alkatrészről fogunk értekezni, ami borzasztó nagy jelentőséggel bír és nem szabad róla megfeledkezni semmi szín alatt a kandalló építésekor. A megnevezése önmagában nem túl izgalmas, úgy szokták emlegetni, mint kandalló huzatszabályozó berendezést.

Ahogy a nevéből is kitűnik, talán már a kedves olvasó kicsit gondolhatja miről van szó, hiszen a kandallóban uralkodó huzat erősségét vagy egyáltalán a létét hivatott módosítani. Ennek a jelentősége azért hatalmas, mert ugye annak érdekében, hogy tűz tudjon égni, levegőre van szükség. Ezen gondolatmenet folytán megállapíthatjuk, ha azt szeretnénk, hogy a lángok erősödjenek, akkor huzatra van szükség, de amikor gyengébb tűzre vágyunk vagy teljesen el akarjuk oltani, akkor ezt meg kell szüntetni. A kandalló huzatszabályozó ezt hivatott irányítani, amit nem kell túl bonyolultnak elképzelni, hiszen ez nem más, mint egy fémből készült rúd.

A kandalló huzatszabályozó manuálisan, közvetlen kézi fordítással állítható könnyedén. Van néhány dolog, amire érdemes nagy hangsúlyt fektetni a kandalló készítéséhez szükséges anyagok beszerzésekor, hiszen ha nem akarunk magunknak sok extra munkát biztosítani, akkor bizony nagyon résen kell lenni. A füstcsövek és idomok világa ugyanis hatalmas változatosságot rejt magában, még ha elsőre azt is gondolná az ember, hogy ezek nem lehetnek túl bonyolultak. Igazából nem is komplikáltak, de ha számba vesszük azt a sok kombinációt és variációt, ami szóba jöhet, akkor szépen lassan összeadódnak a számok.

Aki nem túl járatos a füstcsövek és idomok világában, annak tudnia kell, hogy a csövek átmérője több méretben kapható. Ha azt akarjuk, hogy összepasszoljanak az egyes alkatrészek, akkor tudni kell mindennek a pontos méretét és azt, hogy mennyire kompatibilis vele a másik tárgy. Biztosan léteznek úgynevezett szűkítők is, de nem biztos, hogy a tüzet is jól bírja. A füstcsövek és idomok általában nemesacélból készülnek, hiszen nem akármilyen hőmérsékletet kell kibírniuk a működésekor.