Miért egyedi a Pedelec kerékpár?

Pedelec kerékpár

Az e-bike kategóriájú elektromos kerékpárok mellett, ahol a motor fordulatszámát a gázkarok forgatásával szabályozzuk, van egy másik típus, amelyik szintén elektromos motorral rendelkezik. Ez pedig az egyre jobban elterjedt Pedelec kerékpár, aminek a motorja csak pedálozás közben aktiválódik. A pedelec szó a pedal electric cycle (tekerős elektromos bicikli) angol kifejezésből származik.

Technikailag ez bármilyen elektromos kerékpárt jelent, mivel szinte mindegyiknek van pedálja és elektromos segítsége. A Pedelec kerékpárokban egy érzékelőt használnak, ami jelet küld a motornak, hogy elkezdje a munkát, amikor a kerékpáros elkezd pedálozni.

Néha egy fejlettebb érzékelőt is telepíthetnek ezekbe, amelyek csak bizonyos pedálozási gyakorisággal indítják el a motort a tervezési adatok átadása által, ami lehetővé teszi az elektromos motor teljesítményének beállítását, a pedálozás során alkalmazott erőnek megfelelően. Ennek az érzékelőnek a segítségével elemezhető válik a Pedelec kerékpárok pedáljainak forgatásába fektetett energia.